Tarcza antykryzysowa

Pytanie z dnia 25 kwietnia 2020

Dzień dobry,
Od czerwca 2019 prowadzę restauracje, zatrudniam 1- ego pracownika. Jestem zmuszona zamknąć z powodu pandemii korona wirusa.
Moje przychody w marcu spadły o połowę w porównaniu do lutego. Czekaliśmy na wiosnę i lato ponieważ lokalizacja restauracji jest przy ogródkach działkowych, przetrwaliśmy zimę na kredytach, ale teraz już nie widzę żadnego ratunku. Zadłużenie rośnie już po 3 raty się nakładają, nie opłacone dwie faktury za prąd. Chciałabym się dowiedzieć w jaki sposób ogłosić upadłość ? Czy mogę ogłosić upadłość konsumencka po zamknięciu restauracji- jak to zrobić, żeby było "najkorzystniej dla mnie" upadlosc konsumencka czy przedsiębiorcy ( czytałam że ta pierwsza opcja przebiega mniej "boleśnie" ?
Nie wiem co robić?
Czy mogę uzyskać poradę, jak zacząć. Czy sprzedać restauracje i ogłosić upadłość konsumencka ? Czy ogłosić upadłość przedsiębiorcy. Czy moje dlugi zostaną umorzone czy będę do końca życia spłacać. Szacowanie jest to ok 70 tysięcy zł w różnych bankach w tym parabanki.
Uprzejmie proszę o podpowiedź.

Tutaj pojawią się odpowiedzi od prawników


Chcę dodać odpowiedź

Jeśli jesteś prawnikiem zaloguj się by odpowiedzieć temu klientowi
Jeśli Ty zadałeś to pytanie, możesz kontynuować kontakt z tym prawnikiem poprzez e-mail, który od nas otrzymałeś.